C.D., f, 63 ani, SCLERODERMIE

Un caz deosebit de interesant mai ales din punct de vedere al gradului de recuperare functionala obtinut este cel al unei paciente in varsta de 63 de ani, diagnosticata de aproximativ 30 de ani cu sclerodermie pentru care urma tratament cortizonic, cu evidente modificari la nivelul articulatiilor mainilor cu reducerea marcata a mobilitatii si flexibilitatii degetelor (imposibilitatea de a strange pumnul).

Se observa in imaginile de mai jos gradul marcat de disfunctionalitate al sistemului imunitar:

Cel mai interesant si totodata cel mai imbucurator aspect al acestui caz o reprezinta insa evolutia sub tratamentul urmat in cadrul clinicii noastre: astfel in decurs de cateva luni - cu un interval intre sedintele de tratament de 2-3 saptamani, la care s-au adaugat si remedii naturale compatibile care au vizat in principal imbunatatirea reactiilor imunitare si a troficitatii sistemului musculo-scheletal - s-au observat imbunatatiri vizibile la nivelul articulatiilor, in special cele periferice, cu recapatarea treptata a FUNCTIEI acestora. In imaginile de mai jos observam ca pacienta poate executa miscari de prehensiune (poate strange pumnii), ceea ce ii era imposibil in trecut datorita rigidizarii marcate a articulatiilor:

Pacienta se afla in continuare sub tratament si este reevaluata periodic. I s-a recomandat si reevaluare reumatologica in vederea scaderii dozei de medicatie cortizonica.

Ceea ce este de remarcat este modul in care organismul uman poate reactiona si compensa anumite deficite (unele chiar foarte vechi) sub actiunea acestei forme de tratament (semnalele electro-magnetice specifice fiecarui tesut - Meta-Terapie, asociata cu remedii naturale compatibile). Astfel de evolutii favorabile ne fac sa ne dorim aplicarea pe scara larga a acestor tehnologii pentru ca din ce in ce mai multi pacienti sa poata beneficia de ele.